גם צלוליט וגם צלוליטיס הם מונחים שנמצאים בשימוש נרחב, ולא תמיד באופן מדויק. שניהם מתארים תופעות נפוצות ויש להם השלכות בריאותיות ואסתטיות גם יחד, ולכן כדאי להתעמק בהם מעט – ובעמוד זה תמצאו תשובות מקצועיות לשאלות רלוונטיות כמו מה זה צלוליטיס, מה זה צלוליט, מדוע נוצר הצלוליט, למה נשים חשופות יותר לתופעה זו, איך כדאי להתנהל כדי להפחית את היקף התופעה הלא רצויה, מהם הטיפולים המתקדמים ביותר להעלמת הצלוליט, ועוד.
מה זה צלוליטיס?
"צלוליטיס" (cellulitis) הוא מונח רפואי שמציין מחלה. מהות המחלה היא דלקת של רקמות שומן בגוף. הדלקת נגרמת עקב זיהום ברקמות רכות – זיהום שמקורו בחיידקים שחיים על גבי העור שלנו ובעיקר סטאפילוקוקים או סטרפטוקוקים. הסימפטומים העיקריים של המחלה הם חום – גם באזור שיש בו דלקת וגם כללי, גוון אדום במקום המזוהם, נפיחות, רגישות למגע ולעיתים גם צמרמורות. הטיפול הוא תרופתי וניתן להיעזר גם בקומפרסים קרים שיונחו על האזור המודלק כדי להקל על הנפיחות, החום והכאב.
חשוב שוב להדגיש: צלוליטיס אינה בעיה אסתטית אלא מחלה. התופעה הנפוצה שפוגמת במראה היא צלוליט.
מה זה צלוליט?
צלוליט (Cellulite) הוא המונח שמתאר את המראה הגלי והלא מחמיא שיוצרת הצטברות של תאי שומן ברקמות תת עוריות. הצלוליט הוא תופעה נפוצה מאוד בקרב נשים אבל גם גברים עלולים לסבול ממנה. האזור המועד ביותר לפגיעה אסתטית עקב עודפי שומן מתחת לעור הוא הירכיים, וגם הבטן, המותניים והישבן חשופים לכך.
בניגוד לצלוליטיס שהיא מחלה, צלוליט אינו מחלה – אלא מאפיין פיזי אסתטי (כמובן בלתי רצוי).
מדוע נוצר הצלוליט?
המראה הגלי של העור – יש מי שמשווים אותו לקליפת תפוז או אפילו למרקם של קוטג' – הוא תוצר של עודפי שומנים מתחת לעור. תאי השומן המיותרים דוחפים את רקמות החיבור ומעוותים את צורת העור. בחלק גדול מהמקרים ישנו מרכיב גנטי בהצטברות של אותם תאי שומן מתחת לעור, מה גם שהזרימה של הדם לרקמות אלה אינה יעילה ולכן ישנו קושי מובנה לפרק שומנים באזורים אלה – והתוצאה היא תאי שומן כלואים בין סיבי הקולגן לבין הנוזל שבתווך הבין תאי, ומראה גלי ולא מחמיא לירכיים, למותניים, לישבן או לבטן.
בנוסף למרכיב הגנטי יש עוד גורמים אפשריים להופעת הצלוליט וגם להתרחבותו והתפשטותו:
- משקל עודף – ככל שהמשקל של האדם גבוה יותר, כך הסיכוי להיווצרות עודפי שומן מתחת לעור גדול יותר. בהתאם תזונה לא נכונה או מטבוליזם לא תקין הם בין הסיבות לצלוליט, וכך גם היעדר פעילות גופנית.
- שינויים הורמונליים – בחלק מהמקרים הפרעות הורמונליות, במצבי חיים שונים, פוגעות ביעילות הפירוק של השומן התת עורי. בפרט מתרחשת תופעה כזו במהלך הריונות ובגיל ההתבגרות.
- זרימת דם לא תקינה – לזרימת הדם יש חלק נכבד ביעילות פירוק שומנים, ולכן גם האטה בקצב זרימת הדם לאזור מסוים עלולה להוביל להיווצר צלוליט באותו אזור.
- התייבשות – כמות מועטה מדי של מים עלולה גם היא להגדיל את הסיכון להתפתחות צלוליט.
צלוליט אצל נשים
אצל נשים הסיכון להיווצרות צלוליט באזור מסוים ואפילו במספר אזורים בגוף גבוה מאשר אצל גברים. סיבה אחת לכך היא השינויים ההורמונליים המשמעותיים שהן חוות בתקופות שונות ובפרט במהלך ההיריון, סיבה שנייה היא הכמות המועטה יותר של הרקמה המקשרת. על-פי הערכות שונות בין 75% ל-90% מהנשים סובלות מצלוליט בדרגת חומרה כזו או אחרת לפחות פעם בחיים. צרת רבות במקרה זה היא ממש לא חצי נחמה ולכן ישנו חיפוש מתמיד אחרי טיפולים לשיפור המראה.
שינוי אורח החיים כדי להילחם בצלוליט
על הגנטיקה אין לנו שליטה וגם לא על השינויים ההורמונליים שמתרחשים לאורך החיים, אבל על אורח החיים כן. בהתאם תזונה מדויקת יותר ופעילות גופנית חיונית (שמשפרת גם את זרימת הדם ברחבי הגוף) מפחיתים צלוליט.
תזונה
מאכלים לא רצויים: ההמלצה הראשונה לגבי תזונה שתפחית את הצלוליט היא להמעיט ככל האפשר בצריכת פחמימות מעובדות. פחמימות אלה נמצאות במאכלים שמבוססים על קמח לבן, אורז לבן וכו'. גם גבינות מעובדות ומזון מעובד באופן כללי עלולים לגדיל את כמות תאי השומן שמתחת לעור ולתרום למראה המקומט והלא נעים. מלח הוא עוד אחד מהמרכיבים שמומלץ בחום להוציא מהתפריט – המלח מאלץ את הגוף לאגור כמויות גדולות יותר של נוזלים, כולל ברקמות שומן, ולכן הופך את העור לעוד יותר גלי ונקבובי.
מאכלים מומלצים: מזונות שיש בהם כמות גדולה של ויטמין C (פלפל אדום, פירות הדר, ברוקולי, תות שדה, אננס טרי), מזונות עם כמות גדולה של נוגדי חמצון (כל הירקות והפירות לרבות פירות יער, קטניות ועוד), מזונות עם שומן בריא (אגוזים, שמן זית), עלים ירוקים (תרד, קייל ואחרים), זרעי פשתן (שמספקים אומגה 3), אצות (בגלל שיש בהן פוקוקסנטין, תרכובת שעוזרת לגוף שלנו לשרוף שומן מיותר).
מרכיב חשוב נוסף בתזונה למניעת צלוליט הוא שתייה מרובה – 10-12 כוסות מים ביום. את צריכת האלכוהול לעומת זאת כדאי לצמצם, משום שהוא מכווץ כלי דם ובכך פוגע בזרימת הדם לאזורים שיש בהם צלוליט.
ספורט
פעילות גופנית מטבעה שורפת שומנים וממריצה את זרם הדם. בפרט עושה זאת ביעילות פעילות אירובית – ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים וגם הליכה (בקצב מהיר, כולל על סטפר). מומלץ לבצע לפחות 3 אימונים בשבוע, בעצימות שמותאמת ליכולות הפיזיות שלכם אבל לא נמוכה מדי. רצוי להתייעץ עם איש או אשת מקצוע לפני שמתחילים להתאמן.
טיפולים מומלצים להעלמת צלוליט
במקרים רבים הקפדה על תזונה נכונה וביצוע פעילות גופנית מתאימה מפחיתים את הצלוליט אבל לא מעלימים אותו לגמרי. עוד כדאי לקחת בחשבון את ההשפעה המשמעותית של הגנטיקה, כך שייתכן גם מצב מתסכל במיוחד שבו למרות השמירה על המשקל ועל הגוף עדיין ישנו צלוליט רב במותניים, בבטן, בירכיים ו/או בישבן. במקרים אלה ההמלצה היא למצוא טיפול ייעודי, והבשורה הטובה היא שישנן טכנולוגיות מתקדמות שהופכות את הטיפולים לאפקטיביים להפליא.
עוד כדאי לקחת בחשבון את העובדה שבמקרים רבים במקביל להשגת המטרה של העלמת צלוליט בירכיים, בישבן, במותניים או בבטן, ישנן תועלות נוספות מהטיפול – למשל מיצוק העור באזור המטופל, חיטוב הגוף, מתיחת הירכיים ועוד.
בפרט מומלצים הטיפולים הבאים:
טיפול בלייזר נגד צלוליט
טכנולוגיית הלייזר נמצאת בשימוש נרחב ברפואה האסתטית, וגם הסרת צלוליט אפשרית באמצעותה. האנרגיה הממוקדת מאוד של הלייזר מסלקת שומנים מיותרים שמתחבאים מתחת לעור, ובמקביל גורמת לגוף להגביר את קצב הייצור של סיבי הקולגן וסיבי האלסטין – כך שנבנות רקמות חיבור חדשות שהופכות את העור למוצק יותר וחלק יותר.
ישנם גם מכשירים שבהם גלי רדיו הם אלה שמייצרים את האנרגיה הדרושה לפירוק הצלוליט ולהאצת ייצור הקולגן והאלסטין, בדרך למראה המחמיא הרצוי.
העלמת צלוליט באולטרה סאונד
טיפול שמבוסס על רטט – גלי הקול מייצרים רטט והוא מפרק את תאי השומן שמתחת לעור. לאחר מכן מערכת הלימפה דואגת להפריש מחוץ לגוף את השומן המיותר. מכשירי אולטרה סאונד לטיפול בצלוליט מאפשרים גם אבחון מדויק של מצב העור, כך שהפעילות שלהם תותאם באופן מושלם לכל אדם.
המסת שומן בקור
טיפול חדשני במיוחד שנקרא גם קריוליפוליזיס (Cryolipolysis). שיטה זו מבוססת על העובדה שתאי השומן רגישים מאוד לקור, הרבה יותר מתאי שריר, תאי עור, כלי דם, בלוטות לימפה וכו'. בהתאם הורדת הטמפרטורה באזור שיש בו צלוליט – באמצעות מכשיר מתקדם ומדויק – גורמת לתאי השומן להתמוסס וזאת מבלי לפגוע במרכיבים האחרים בגוף. לאחר שהתאים מתפרקים, מערכת הלימפה מסלקת מהגוף את השומן בתהליך טבעי.
טיפול זה מוביל בדרך כלל גם להצרת היקפים, ומתאים לכל האזורים שיש בהם צלוליט – מותניים, ישבן, בטן וירכיים. בחלק מהמקרים נדרשים שניים או שלושה מפגשים, עם מרווחים של כ-6 שבועות ביניהם (כשבזמן זה מערכת הלימפה מסלקת כאמור את השומן התת עורי שהומס מהגוף).
הסרת צלוליט – רק עם רופא מנוסה!
בכל מקרה שבו סובלים מצלוליט – ולמרות שלא מדובר במחלה בהחלט יש נשים רבות שחוות פגיעה בדימוי העצמי ואפילו תחושת בושה שיוצרת הימנעות (למשל ללכת לים או לבריכה) – חשוב להגיע לכירורג פלסטי בעל ניסיון רחב היקף.
רק רופא מיומן שיודע לאבחן במדויק את היקף הבעיה יוכל להמליץ על הפתרון האידיאלי לכל אחד ואחת. דגש נוסף הוא מרפאה שהשכילה להצטייד במכשירים שונים כך שהיא יכולה להציע למטופלות את כל השיטות המתקדמות ולהבטיח בחירה מיטבית – שתוביל להסרת הצלוליט בדרך היעילה והבטוחה ביותר.
אולי יעניין אותך גם
צוות המרפאה של ד"ר אריק זרצקי עובד בשתי מרפאות: תל אביב (מרפאה ראשית) כתובתנו החדשה : בית אסיה , רחוב ויצמן 4, קומה 4.
ומרפאת מודיעין בית הרופאים מודיעין, קניון עזריאלי, רחוב ערער 9